Recepten

Oosters gemarineerde zalm uit de oven

Voorgerecht voor 4-6 personen

ingrediënten:

  • 400 gram verse (biologische) zalm
  • 1 eetlepel soyasaus
  • peper en zout
  • 1/2 eetlepel bruine suiker of kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 tenen knoflook gesneden
  • 2 handjes winterpostelein of sla naar keuze
  • 1 komkommer in de lengte in dunne plakken geschaafd
  • 1 limoen (rasp en sap)
  • 3 eetlepels mayonaise
  • brood
  • eventueel een ceder plank voor in de oven van www.kokenophout.com

N.B. Wanneer je de plank gebruikt leg hem dan met een gewicht erop in koud water

  1. Meng de soyasaus, suiker, peper, zout, olijfolie, sap van een halve limoen en de knoflook tot een marinade. Leg de zalm er in en laat ca. 30 minuten marineren.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  3. Was en droog de sla en schaaf de komkommer in de lengte. En maak een sausje van de mayonaise en van het overgebleven sap en de rasp. Beetje peper en zout naar smaak.
  4. Bij gebruik van de plank: Rooster hem 10 minuten in de voorverwarmde oven zonder de vis. Haal de plank eruit en smeer hem in met wat olijfolie. Doe de zalm op de warme plank en zet terug in de oven voor ca. 20 minuten.
  5. Bij gebruik van een ovenschaal: leg de zalm in de schaal en zet in de oven voor ca. 20 minuten.
  6. Opmaak: haal de zalm uit de oven, laat hem op de plank liggen of gebruik een andere stoere snijplank/schaal. Leg de sla erbij met de komkommer krullen er bovenop. druppel er wat van de saus over. Serveer met gesneden brood en de saus.

Eet smakelijk!

 

 

 

Venkelsoep

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 grote venkelknollen, gewassen en gesneden, bewaar wat groene takjes
  • 2 sjalotjes
  • peper
  • Keltisch zeezout of bouillon
  • scheutje Pernod
  • Roomboter of olie om aan te fruiten
  • staafmixer
  1. Fruit de venkel en sjalot aan in wat roomboter in een kleine hoge pan
  2. Voeg wat peper en zout toe
  3. Blus af met de Pernod
  4. Voeg water en eventueel bouillon
  5. Laat ca. 15 minuten koken
  6. Pureer met de staafmixer
  7. Garneer met loof en wat croutons

Eet smakelijk!

Aardappel-knolselderijtaart

Bijgerecht voor 8 personen

Ingrediënten:

  • 500 gram aardappelen met schil
  • 500 gram knolselderij
  • 500 ml melk
  • 500 ml room
  • 4 eieren
  • sjalotje, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook
  • rozemarijn
  • Keltisch zeezout en peper
  • Parmezaanse kaas
  • beetje olie
  • bakpapier
  • cakeblik
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
  2. Doe de melk en de room in een pan met de rozemarijn, sjalot, knoflook, peper en zout. Verwarm alles tot kookpunt en haal dan van het vuur. Trek er een bouillon van en laat 20 minuten staan
  3. Snij de aardappelen en knolselderij in dunne plakken ca. 2/3 millimeter
  4. Vet de cakevorm in met olie en bedek hem met bakpapier
  5. Leg eerst een laag aardappelen in de vorm, daarna een laag knolselderij en zo verder tot alles op is
  6. Zeef de melk/room bouillon en kluts de eieren erdoor. Breng goed op smaak met peper en zout
  7. Schenk het bij de aardappelen en knolselderij in de vorm
  8. Dek het af met het bakpapier
  9. Zet in de oven en bak in ca. 50 a 60 minuten af
  10. Haal de vorm uit de oven en zet hem gelijk in de koeling
  11. Laat de vorm een etmaal opstijven
  12. Snij er plakken
  13. Leg de plakken op een met bakpapier bedekte bakplaat en rasp er wat Parmezaanse kaas over
  14. Gratineer alles in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius

Eet smakelijk!